Mexicaanse kip

Een heerlijk eenpansgerecht geïnspireerd door mijn allerliefste oma

Van dit eenpansgerecht krijg ik zo’n warm gevoel. Het is een gerecht dat mijn lieve oma regelmatig maakte toen we elke woensdagnamiddag daar gingen eten na school. Dus je kan wel zeggen dat het veel herinneringen met zich meebrengt.

Ik maakte enkele kleine aanpassingen om een gezondere versie te creëren, zonder de smaak teniet te doen. 

Dit gerecht is perfect voor de koudere dagen.

Ingrediënten - 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 2 groene paprika’s
  • 1 potje tomatenconcentraat
  • 2 el honing
  • 3 el sriracha
  • 0,5 el citroensap
  • 250 ml light room
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snij de kipfilet in blokjes.
  2. Bak de kippenblokjes in 2 eetlepels olijfolie, en kruid met peper en zout. Zet even opzij.
  3. Snij de groenten in blokjes van 1 cm op 1 cm. Bak ze gaar in dezelfde pan waar je de kip in bakte.
  4. Meng alle ingrediënten voor de saus: tomatenconcentraat, honing, sriracha, citroensap, light room.
  5. Doe de kip en de saus bij de groenten.
  6. Smakelijk!

Tips

Je kan alles eten bij dit gerecht van volkoren rijst tot gekookte aardappelen, het past allemaal. Kies gewoon waar jij zin in hebt. Wees je wel bewust van je portiegrootte. De algemene aanbeveling voor koolhydraten is ongeveer 250 tot 275 g koolhydraten per dag in je voedingspatroon. Maar deze varieert naargelang de energiebehoefte die afhankelijk is van je leeftijd, fysiologische omstandigheden en de mate van fysieke activiteit.

Wie mij kent als persoon en diëtist weet dat ik niet graag afweeg en met cijfertjes werk. Kies je koolhydraatbron bewust en zorg dat het de kleinste hoeveelheid is op je bord.

Omdat sommigen toch graag een leidraad hebben hieronder een overzicht:

  • volkoren rijst: 60-70 g ongekookt 
  • volkoren pasta: 75 g ongekookt
  • aardappelen: 200 – 250 g ongekookt OF 150 – 250 g gekookt
De volgende voedingswaarden  komen nog bij het totaal bovenaan, afhankelijk van welke bron je kiest:

Je kan de room steeds vervangen door kokosmelk of een eigen cashewroom maken. Je kan extra groenten toevoegen zoals courgette of koolrabi. Laat je creativiteit de vrije loop gaan.

Hoe dan ook, het is een veelzijdig gerecht waar je volledig je ding mee kan doen.

Geniet van dit heerlijk gerecht met een even warm gevoel als mij!

Post Tags :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *